Allemaal eruit?

Zo`n twee weken na de jaarwisseling is pijnlijk duidelijk geworden wat er die nacht voor schandalige dingen zijn gebeurd in Keulen en andere steden. Dat er ook veel buitenlanders, zelfs vluchtelingen, betrokken waren bij die massale beroving en aanranding van vrouwen is echt verschrikkelijk. Logisch dat er stemmen opgaan om al die vluchtelingen weg te sturen. Maken ze niet zelf duidelijk dat ze hier niet horen? In hun eigen land krijgen de slachtoffers nog vaak de schuld ook. Hadden ze er maar niet hoerig bij moeten lopen, al naar gelang de interpretatie van de op seks beluste daders. Zo met vrouwen omgaan past echt niet in onze cultuur, inderdaad. En voor iedereen is het beter als de vluchtelingen straks weer naar hun eigen land kunnen.

En toch. In een praatprogramma vertelden vrouwen hoe ze in Nederland op straat zomaar worden nageroepen als hoer of slet of met een beschrijving van hun lichaamsdelen. En welke oneerbare voorstellen hun worden gedaan door wildvreemde mannen. Door blanke mannen. En recent werd er een internationaal netwerk opgerold van kinderporno, waarvan het digitale centrum in Friesland zat, ergens in een dorp waarvan ik nog nooit had gehoord. Het waren twee heel gewone blanke mannen, met toch enorme apparatuur in hun kelders, waarvan niemand wist. Zo gaat het vaker. Tot je verbazing blijkt de misdadiger in je eigen straat te wonen, ongeacht de huidskleur. En dan zijn daar ook nog de fraudeurs en de tasjesdieven, grote en kleine boeven. Gaan die er dan ook allemaal uit? En komt de misdaad dan niet meer voor?

Des te opvallender is de beweging die God maakt. Dit is zijn wereld, Hij is heilig verontwaardigd over al dit kwaad en Hij zal het zeker vergelden. Maar voordat het zover is verklaart Hij zijn liefde aan ontspoorde mensen, als de Vader van alle leven. In plaats van afstand te nemen werd Hij één met hen, in Jezus Christus. Daar krijg ik dan toch opnieuw veel bewondering voor.

Bas