Kerst is voor iedereen

Mark Rutte haalde weer fors uit van de week. Hij had gehoord dat mensen kritiek hadden op de wens ‘goede Kerstdagen’. Die zou neutraler moeten zijn, iets van ‘fijne dagen’ of ‘goede wintertijd’ of zo, in ieder geval niet zo christelijk. ‘Wat een flauwekul’, reageerde onze minister-president, ‘in Nederland vieren wij Kerstfeest, daar hoef je helemaal geen christen voor te zijn, het zit in onze cultuur.’
Daar scoorde hij een mooi punt. Het Kerstfeest zit in onze cultuur, omdat het hier al eeuwen wordt gevierd. Iedereen doet eraan mee om alle sores en alle narigheid even te vergeten. Bij elkaar zijn, lekker eten en drinken, even op een roze wolk zitten en verder nergens aan denken, heerlijk toch? Het zit er diep in, en als je dat niet gelooft ga je maar even kijken bij de supermarkten, wat daar aan eten en drinken wordt weg gereden in deze tijd. Vrolijk Kerstfeest, we gunnen het iedereen.
En toch, van oorsprong is het wel christelijk. Dat kan niet anders, want ‘Kerst’ betekent ‘Christus’. Christenen over heel de wereld vieren dankbaar dat de Zoon van God werd geboren als mens op aarde. Een groot wonder! Hij kwam niet om onze ellende te vergeten, juist niet, Hij kwam om de wereld te redden van onrecht, oorlog en ander kwaad, zelfs van de dood. Als pasgeborene begon Hij ons leven over te doen, maar dan goed, gedreven door liefde tot God en mensen. Hij heeft dat volgehouden door alle moeiten heen, zelfs toen Hij werd vervolgd en vals beschuldigd. Zo maakte Hij een begin van herstel, dat Hij eens zal voltooien.
Als iemand weet hoe vertrapt een mensenleven kan zijn, is dat Jezus Christus, onze Heer. Want Hij werd één van ons en heeft de ergste dingen meegemaakt. Kerst is het feest dat Jezus heel dichtbij komt, ook als je zelf ver weg bent. Je wordt terug gevonden door de God van je leven. Dan heb je echt reden voor een feest. Sterker nog: na Kerst is dat feest niet over!

Bas